Wat houdt speltherapie in?

Wat houdt speltherapie in?

10 oktober 2022 Uit Door Redactie

Speltherapie is een vorm van een psychotherapie voor onder andere kinderen. Hierbij wordt het spel als hulpmiddel gebruikt om een kind beter te begrijpen en te helpen. Speltherapie is een effectief hulpmiddel om een stilstaand kind te helpen in de ontwikkeling en deze weer te helpen om te laten groeien. Het spel geeft het kind een gelegenheid om te ontspannen, emoties, gedachtes en wensen te laten uiten. Ook ervaringen te verwerken kunnen allemaal vormen zijn van een soort gedrag. De speltherapeut biedt het kind vaak de optie om een nieuwe ervaring op te doen, hierbij kan het kind gevoelens uiten en een nieuw inzicht creëren. Het spel wordt eigenlijk gewoon gespeeld op de taal van het kind, alleen dan wordt er geprobeerd dit net iets hoger te leggen. Maar hoe werkt het speltherapie en wanneer kun je hiervoor kiezen?

Hoe werkt het spel?

Het spel vindt plaats in een spelkamer, deze is speciaal ingericht zodat dat het kind alle vrijheid heeft om meerdere speelgoederen te kunnen gebruiken en met dit leuk te kunnen spelen. Ook zijn er verkleedspullen, gezelschapsspellen, een zand en watertafel, poppen, dieren, voertuigen te vinden in deze ruimte. De speltherapeut legt alle aandacht bij het kind en bouwt met haar of hem een vertrouwen op, dit kan lang duren, soms wel meerdere weken. De therapeut start vervolgens het spel dat het kind heeft gekozen en brengt dit onder woorden wat er gebeurd in het spel en wat er zich afspeelt. De speltherapeut sluit dingen aan die het kind doet en leert de taal van het kind te kennen door dit te bestuderen. Hierbij kan de speltherapeut dus ondersteuning geven bij het uiten en verwerken van gevoelens voor gebeurtenissen of problemen

Wanneer kies je voor een speltherapie? 

Wanneer je gebeurtenissen of problemen in de sociale wereld ziet bij een kind en dit emoties met zich meebrengt en ontwikkeling kan tegenhouden, kan speltherapie hierbij helpen. Hierdoor kan het kind weer langzamerhand verder in de ontwikkeling. Deze problemen kunnen komen door problemen met het uiten van gevoelens, te weinig vertrouwen in zichzelf, last van een gebeurtenis, nachtmerries, angsten en trauma’s. Ook kan dit komen door hechtingsproblemen, de veranderingen in de omgeving en moeilijkheden bij gedrag. In deze gevallen kan het een verstandige optie zijn om contact op te nemen met een speltherapeut. Hierbij is het wel handig dat je kiest voor een speltherapeut in de omgeving en een therapeut kiest met veel ervaring.