Laat je ogen laseren: Wat je moet weten voordat je een beslissing neemt

Laat je ogen laseren: Wat je moet weten voordat je een beslissing neemt

4 juni 2024 Uit Door Redactie

Als je overweegt om je ogen te laten laseren, ben je niet alleen. Steeds meer mensen kiezen voor deze ingreep om van hun bril of lenzen af te komen. Maar voordat je deze stap zet, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wat ooglaseren precies inhoudt en wat je kunt verwachten.

Wat is ooglaseren?

Ooglaseren is een chirurgische ingreep waarbij met behulp van een laser de vorm van het hoornvlies van je oog wordt veranderd om zo de breking van licht te corrigeren. Hierdoor kun je bijziendheid, verziendheid of astigmatisme laten corrigeren, waardoor je in veel gevallen geen bril of lenzen meer nodig hebt.

Is ooglaseren voor iedereen geschikt?

Niet iedereen komt automatisch in aanmerking voor ooglaseren. Je moet bijvoorbeeld minstens 18 jaar oud zijn, een stabiele brilsterkte hebben en geen oogziektes zoals glaucoom hebben. Een uitgebreid vooronderzoek bij een oogarts is essentieel om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor de behandeling.

De voordelen van ooglaseren

Het grootste voordeel van ooglaseren is natuurlijk het verbeteren van je zicht zonder afhankelijk te zijn van een bril of lenzen. Daarnaast is het een snelle procedure die vaak maar enkele minuten per oog duurt. Na een korte herstelperiode kun je al merken dat je zicht aanzienlijk is verbeterd.

De procedure zelf

Tijdens de behandeling word je plaatselijk verdoofd, zodat je geen pijn voelt. Vervolgens wordt met een laserapparaat je hoornvlies behandeld. De meeste mensen ervaren hooguit wat druk op hun ogen tijdens de ingreep. Na afloop krijg je vaak druppels mee om je ogen te beschermen en te helpen bij het genezingsproces.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel ooglaseren over het algemeen veilig is, zijn er wel risico’s aan verbonden, zoals droge ogen, halo’s rond lichten in het donker en in zeldzame gevallen infecties. Het is belangrijk om deze risico’s te bespreken met je oogarts en realistische verwachtingen te hebben over het resultaat van de behandeling.