Alles wat je moet weten over Ogen Laseren

10 juni 2024 Uit Door Redactie

Heb je ooit overwogen om je ogen te laten laseren? Het is een populaire ingreep waarmee mensen hun zicht kunnen verbeteren zonder afhankelijk te zijn van brillen of lenzen. Bij ogen laseren worden kleine correcties aangebracht aan het hoornvlies, waardoor de breking van licht beter gefocust kan worden op het netvlies. Dit kan helpen bij zichtproblemen zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme.

Wat is het?

Ogen laseren, ook wel refractieve chirurgie genoemd, is een procedure waarbij een laser gebruikt wordt om kleine veranderingen aan te brengen in het hoornvlies van het oog. Het doel is om de brekingsafwijking van het oog te corrigeren, zodat de patiënt zonder bril of contactlenzen goed kan zien. Deze ingreep wordt uitgevoerd door een oogarts die gespecialiseerd is in refractieve chirurgie.

ai generated, eye, close up

De Voordelen 

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan ogen laseren. Allereerst is het een snelle procedure die meestal minder dan een half uur duurt. Veel mensen ervaren direct na de ingreep een verbetering van hun zicht. Bovendien is het resultaat vaak blijvend, hoewel sommige patiënten na verloop van tijd een kleine aanpassing nodig kunnen hebben. Een ander voordeel is de vrijheid van het niet meer hoeven dragen van een bril of lenzen.

Is het geschikt voor iedereen?

Niet iedereen komt in aanmerking voor ogen laseren. Voorafgaand aan de procedure zal een grondig onderzoek worden uitgevoerd om te bepalen of je een geschikte kandidaat bent. Factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en de stabiliteit van je oogsterkte spelen hierbij een rol. Mensen met bepaalde oogziektes of ernstige gezondheidsproblemen kunnen mogelijk niet worden behandeld.

Risico’s en bijwerkingen

Hoewel ogen laseren over het algemeen veilig is, zijn er zoals bij elke medische ingreep risico’s verbonden. Deze kunnen onder meer bestaan uit droge ogen, halo’s rond lichtbronnen ’s nachts, en in zeldzame gevallen infectie of over- of ondercorrectie. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over deze mogelijke complicaties voordat je besluit om de ingreep te ondergaan.

Wat kost het?

De kosten van ogen laseren kunnen variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kliniek waar je de ingreep laat uitvoeren, de ervaring van de oogarts, en de gebruikte technologie. In sommige gevallen kunnen zorgverzekeringen een deel van de kosten dekken, maar het is verstandig om dit van tevoren te controleren.